Hoofdpagina > Kinderen > Mazelen - Rubella - Bof

Mazelen - Rubella - Bof

Wat zijn mazelen, rubella en bof?


Mazelen


Mazelen is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. De incubatietijd is 8 tot 14 dagen. Het luchtwegvirus wordt verspreid via de lucht (hoesten, niezen). Het is een zeer besmettelijk virus, dat alleen bij mensen voorkomt.

 

Rubella


Rodehond of rubella is een meestal onschuldige virale kinderziekte die door het rubellavirus wordt veroorzaakt. 

 

Bof

Bof is een meestal onschuldige virale kinderziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus. De ziekte wordt overgedragen via de lucht of speeksel en heeft een incubatietijd van 14 tot 21 dagen. De zwelling van de grote speekselklier zijn het meest in het oog springend.


 

 

Wat zijn de symptomen?

 

Mazelen


Meestal begint het ziekteverloop met verschijnselen die lijken op een stevige griep of verkoudheid (koorts, hoesten, loopneus, ontstoken ogen). Mazelen wordt vaak pas herkend als de kenmerkende rode vlekjes met witte stip op de binnenkant van de wangen verschijnen. Deze worden gevolgd door verder stijgende koorts en de voor mazelen typische licht jeukende paarsrode vlekjes, eerst in het gezicht, dan achter de oren, en dan in de hals.

 

Rubella


Rubella kenmerkt zich na een incubatietijd van 14 tot 21 dagen door opgezette lymfeknopen achter de oren, gevolgd door huiduitslag met rode vlekjes. Deze uitslag begint op het gezicht en in de hals, waarna hij zich tot op de romp en ledematen verspreidt.

Bof

De zwelling van de grote speekselklier zijn het meest in het oog springend. De wang kan hierdoor flink dik worden. Het is pijnlijk om te eten en om te slikken.

 

 

 

Inenting tegen mazelen, rubella en bof.

 

Het vaccinatie is mogelijk bij de behandelende arts. Het vaccin beschermt zowel tegen mazelen, rubella en bof