Hoofdpagina > Reizigers > Tuberculose vaccinatie

Tuberculose vaccinatie

Wat is tuberculose(TBC)?


Tuberculose is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte veelal veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis.Veruit de belangrijkste wijze van besmetting vindt plaats door het inademen van kleine, in de lucht zwevende tuberculosebacteriën bevattende druppeltjes die door longtuberculosepatiënten worden verspreid. Vooral bij hoesten worden zeer veel infectieuze druppeltjes verspreid. Een andere manier waarop mensen kunnen worden geïnfecteerd is door consumptie van voedsel dat tuberculosebacteriën bevat.

 

Wat zijn de symptomen?

 

TBC is vooral een ziekte van de longen maar in principe kunnen alle organen door de tuberkelbacterie worden aangetast.
De meest voorkomende symptomen van longtuberculose zijn aanhoudend hoesten, gewichtsverlies, nachtzweten, pijn in de borstkas en bloed ophoesten. Lymfekliertuberculose uit zich door een zwelling van lymfeklieren

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt vooral voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Het is dan ook aangeraden om je te laten inenting als je langer dan 3 maand in een risicogebied verblijft of veel in contact komt met de lokale bevolking. TBC maakt, geholpen door de aidsepidemie, een opmars in diverse regio's in de wereld. In landen waar hiv wijdverspreid is, is het aantal mensen met tbc verdrievoudigd over de afgelopen 15 jaar.Gebieden waar buiktyfus voorkomt.

Hoe tuberculose voorkomen.

 

Goede hygiëne is belangrijk. Je handen wassen voor het eten en na het toiletbezoek is aangeraden. Zo voorkom je ook andere ziekten. Vermijd zoveel mogelijk kleine ruimtes en contact met zieke mensen.

 

Inenting tegen tuberculose.

 

Je moet minimaal zes weken voor vertrek gevaccineerd worden. Je krijgt het vaccin eenmaal toegediend. Je hoeft de vaccinatie nooit meer te herhalen. Een bijwerking is dat je soms last krijgt van lymfklierzwelling. Het vaccin laat een litteken achter. Het vaccin beschermt overigens niet tegen alle vormen van TBC.