Hoofdpagina > Reizigers > Tekenencefalitis

Tekenencefalitis

Wat is tekenencefalitis?

 

Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) is een virusinfectie die door teken wordt overgebracht. Het virus wordt meteen na de beet van de teek overgebracht.

 

Wat zijn de symptomen?

 

Het ziekteproces verloopt in twee stadia. In het eerste stadium hebben patiënten last van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Bij een derde van de besmettingen kan de ziekte overgaan in het tweede stadium, waarbij encefalitis (hersenontsteking) en meningitis (hersenvliesontsteking) kunnen ontstaan. De helft van deze patiënten houdt blijvende restverschijnselen over, enkelen kunnen overlijden.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt over de hele wereld voor.Gebieden waar tekenencefalitis voorkomt.

Hoe tekenencefalitis voorkomen.

 

Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen. Gebruik ook teken creme met DEET (Dit is een insectenwerende organische verbinding.). Dit is een goede anti-muggen creme.(Werkt ook tegen muggen) Eet en drink geen rauwe zuivelproducten, want besmette landbouwhuisdieren kunnen zo de ziekte doorgeven.

 

Inenting tegen tekenencefalitis.

 

Het vaccin tegen tekenencefalitis bestaat uit drie injecties. Er zitten een maand tussen de eerst en tweede vaccinatie en zes tot dertien maand tussen de tweede en derde. Voor de mensen met haast bestaat er ook een versneld schema. De tweede injectie krijg je dan twee weken ipv maand na de eerste en tussen de derde en tweede zit dan wel nog zes tot dertien maanden. Na de tweede injecties ben je gedeeltelijk beschermd. Het best is om 6 maand op voorhand ingeënt te worden. De vaccinatie is goed voor 3 jaar.