Hoofdpagina > Reizigers > Vaccinatie hondsdolheid

Vaccinatie hondsdolheid

Wat is hondsdolheid?

 

Hondsdolheid of rabiës, is een ernstige aandoening als gevolg van een infectie met het rabiësvirus, meestal door een beet van een door rabiës besmet dier (o.a. honden, vossen, vleermuizen). Hondsdolheid is uiterst gevaarlijk voor mensen en leidt onbehandeld tot de dood.

 

Wat zijn de symptomen?

 

De symptomen kunnen nogal wisselen, meestal begint het met aspecifieke symptomen: lichte koorts, algehele malaise, hoofdpijn en verminderde eetlust, zere keel en misselijkheid komen veel voor, gevolgd door prikkelbaarheid, verhoogde spierspanning en overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden. Als deze symptomen optreden is het al te laat. Er zijn wereldwijd nog maar 6 mensen bekend die hondsdolheid hebben overleefd.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt over de hele wereld voor. Ook in België en Nederland komt de ziekte voor, alleen is de kans om besmet te worden zeer laag.Gebieden waar hondsdolheid voorkomt.

Hoe hondsdolheid voorkomen.


Voorkom contact met potentiële dragers (ook honden) omdat een beet, en in (zeer) zeldzame gevallen ook een krab of een lik, je besmetten kan. In het buitenland nooit loslopende honden aaien!

 

Inenting hondsdolheid.

 

Je kan je best laten vaccineren als je een land bezoekt waar hondsdolheid vaak voorkomt. Ook als je avontuurlijke reis onderneemt is een vaccinatie aangeraden.

De ineneting tegen hondsdolheid bestaat uit 3 injecties. Tussen de eerste en de tweede injectie zit één week en tussen de tweede en de derde injectie zitten twee tot drie weken. Laat je ruim op voorhand vaccineren, want er kunnen allergische reactie optreden die je best laat behandelen. De vaccinatie is goed voor 2 jaar. Mocht je op reis toch gebeten worden door een dier. Ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Je hebt dan namelijk bijkomstige injecties nodig.