Hoofdpagina > Reizigers > Vaccinatie polio

Vaccinatie polio

Wat is polio?

 

Poliomyelitis, ook wel kinderverlamming of verkort polio genoemd, is een virusziekte. Het is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het poliovirus. Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen uitgescheiden. Door slechte hygiëne kan het virus van de ene op de andere mens worden overgebracht.

 

Wat zijn de symptomen?

 

De eerste symptomen zijn verkoudheid, hoofdpijn, koorts, misselijkheid, diarree. Daarna kunnen zich ergere verschijnselen voordoen, zoals slik- en ademhalingsproblemen, verlammingen en blijvende verkromming van lichaamsdelen.

 

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt officeel niet meer voor in Europa, Noord-, Midden en zuid-amerika en grote delen van Azië. Recent is India ook polio-vrij verklaard. Toch is voorzichtigheid geboden.

 Gebieden waar polio voorkomt.

 

Hoe polio voorkomen.

 

Goede hygiëne is belangrijk. Je handen wassen voor het eten en na het toiletbezoek is aangeraden. Zo voorkom je ook andere ziekten. Je nagels hou je best kort.

 

Inenting polio.

 

Inenting tegen Polio is verplicht in België en gratis (Bij Kind en Gezin tot 3 jaar). In Nederland is de Inenting niet verplicht, maar zeker aangeraden. Een herhalingsvaccinatie is aageraden als je naar een risicogebied reist en ook op de leeftijd van 6 jaar.

 

België

 

Bij de geboorteaangifte zit een polioattest. Bewaar dit totdat het kind volledig ingeënt is tegen polio.
Laat na de laatste dosis (op 15 maanden) het attest invullen door de arts die de baby heeft gevaccineerd.
Bezorg dit attest aan de dienst Bevolking van de gemeente vóór de baby 18 maanden wordt. Zo kan deze dienst controleren of de inentingen wel toegediend werden.
Indien de ouders het polioformulier verloren zijn, kan men op het consultatiebureau een nieuw exemplaar krijgen, door de arts in te vullen.