Hoofdpagina > Reizigers > Meningitis inenting

Meningitis inenting

Wat is meningitis?

 

Hersenvliesontsteking of meningitis, ook wel misleidend nekkramp genoemd, is een ontsteking van de om de hersenen en het ruggenmerg gelegen hersenvliezen. Deze ontsteking kan door een aantal oorzaken optreden, waaronder infectie met bacteriën, virussen of parasieten.

Door de nabijheid van de hersenen is dit, vooral bij bacteriële meningitis, een zeer gevreesde aandoening die tot de dood of tot ernstige invaliditeit kan leiden, bijvoorbeeld beschadiging van omliggende structuren zoals de gehoorzenuw met doofheid als gevolg. Soms treedt dit zo snel op (binnen 12 uur) dat het leven van de patiënt al niet meer te redden is op het moment dat de diagnose wordt gesteld.

 

Wat zijn de symptomen?

 

Volwassenen

Bij volwassenen kunnen de volgende symptomen optreden: plots erg ziek worden, hoge koorts met sufheid, hevige hoofdpijn eventueel met lichtschuwheid of overgeven, de kin niet op de borst kunnen brengen, kleine puntbloedingen in de huid van met name de benen. Als twee of meer van deze symptomen optreden, dient de patiënt onverwijld door een arts te worden gezien. De puntbloedinkjes (petechiën) zijn een laat symptoom.

Kinderen

Bij kinderen zijn de eerste symptomen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek, meestal die van bloedvergiftiging: hoge koorts, maar koude handen en voeten, pijn in de benen (hinder bij staan en lopen!) en een ongewone bleekheid van de huid.

Baby's

Bij baby's kan een meningitis nog verraderlijker verlopen: niet meer willen drinken, lusteloos, kreunen, bleek, pijn bij verluieren, huidbloedinkjes (een laat symptoom). Soms is koorts niet aanwezig. Baby's met dergelijke symptomen, of die minder dan de helft van de normale dagelijkse voeding binnenkrijgen of -houden moeten door een arts worden gezien.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt over de hele wereld voor, maar in wersterse landen veel minder. Het verstandig je te laten vaccineren als je op reis gaat naar Afrika. In Saoedie-Arabië is de meningitis vaccinatie verplicht voor bedevaartgangers; de Hadj en de Umrah, en voor seizoen-arbeiders. Je moet in deze gevallen minimaal tien dagen voor je vertrek gevacinneerd zijn. Gebieden waar hepatitis A voorkomt.

 

Inenting tegen meningitis.

 

Als je in Nederland of België al tegen meningitis bent gevaccineerd, moet je toch een vaccinatie halen voor je reis als dit geadviseerd wordt, omdat er meerdere types vaccinaties bestaan.