Hoofdpagina > Reizigers > Malariapillen

Malariapillen

Wat is malaria?

 

Malaria of moeraskoorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium dat tot de Sporozoa behoort. De parasiet wordt op mensen overgebracht door malariamuggen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2010 655.000 mensen aan malaria overleden, voor het overgrote deel in Afrika en voor het overgrote deel kinderen jonger dan 5. 20% van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria. Zwangere vrouwen lopen een groot risico om te overlijden als gevolg van complicaties van malaria, maar ook bestaat het risico van spontane abortus of vroegtijdige geboorte. Er bestaat tevens het gevaar van bloedarmoede bij de vrouw en als gevolg daarvan baby's met een te laag geboortegewicht.

 

Wat zijn de symptomen?

 

De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden meestal ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Patiënten met malaria hebben griepachtige verschijnselen met meestal hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, misselijkheid, buikpijn en een algeheel gevoel van moeheid.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden in Afrika,Azie, Midden- en Zuid-Amerika.Gebieden waar malaria voorkomt.

Hoe malaria voorkomen.

 

Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen. Gebruik ook anti-muggen creme met DEET. ( Dit is een insectenwerende organische verbinding.) (Dit is een goede anti-muggen creme.)  Slaap onder een muskietennet want de muggen die malarie overbrengen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. (Een goede muskietennet kan je hier kopen)

 

De malariapillen.

 

Voor malaria bestaat er geen vaccinatie, maar wel pillen. Vraag aan je huisarts om malariapillen voor te schrijven. Mocht je toch malariasymptomen vastellen, moet je zo snel mogelijk een dokter opzoeken! Ook al heb je medicatie genomen. Malaria is namelijk in de eerste dagen goed te behandelen.