Wat is gele koorts?

 

De Gele koorts is een infectieziekte veroorzaakt door het gelekoortsvirus dat door muggen wordt verspreid. In 90% van de gevallen heeft gele koorts enkel tekenen van een griep. Mensen zijn zich er dan zelfs niet van bewust dat ze gele koorts hebben gehad. In 10% van de gevallen daarentegen wordt de patiënt ziek en begint hij geel te zien. Er bestaat nog geen medicatie tegen gele koorts!

 

Wat zijn de symptomen?

 

De klachten beginnen acuut en zijn meestal hoge koorts, spierpijn, algehele malaise, hoofdpijn, misselijkheid, braken en mogelijk geelzucht. De polsslag is vaak langzamer dan verwacht. Hierna treedt een herstel op waarna een klein deel van de patiënten enkele uren tot een dag later alsnog ernstige ziekteverschijnselen krijgt. De klachten zijn dan (bloederige) diarree en andere bloedingen, buikpijn, ernstige geelzucht, neurologische afwijkingen en shock. Tot de helft van deze groep overlijdt aan de ziekte.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden in Afrika en Zuid-Amerika.Gebieden waar buiktyfus voorkomt.

Hoe gele koorts voorkomen.

 

Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen. Gebruik ook anti-muggen creme met DEET (Dit is een insectenwerende organische verbinding.) Bestel best deze anti-muggen creme. Slaap onder een muskietennet want de muggen die gele koorts overbrengen zijn vooral 's avonds actief. Bestel best dit muskietennet.

 

Inenting tegen gele koorts.

 

Kinderen kunnen gevaccineerd worden vanaf 1 jaar (uitzonderlijk vanaf 6 maand). Baby’s, zwangere vrouwen en personen met verminderde weerstand worden het best niet ingeënt omwille van het risico voor encephalitis of infectie van de hersenen.
Vaccinatie gebeurt best minstens tien dagen vóór je vertrekt via één inspuiting in de arm en beschermt dan gedurende tien jaar.
Vaccinatie kan enkel in een vaccinatiecentrum erkend door de nationale gezondheidsadministratie.
De vaccinatie wordt genoteerd in het ‘gele boekje’. Dit is een officieel vaccinatiebewijs dat je moet kunnen voorleggen bij het binnenkomen of verlaten van streken waar gele koorts kan voorkomen. In dit boekje is ook plaats om andere vaccinaties te noteren. Maak een paar kopieën van dit vaccinatiebewijs en bewaar er steeds minstens één thuis.

Adressen waar je jouw kan laten vaccineren in België en Nederland.