Hoofdpagina > Reizigers > Vaccinatie cholera

Vaccinatie cholera

Wat is cholera?

 

Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte wordt overgebracht via besmet water. Ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of door het eten van groente die in besmet water is gewassen kan je besmet geraken. Ook door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan men besmet worden.

 

Wat zijn de symptomen?

 

De eerste verschijnselen die na besmetting optreden zijn misselijkheid, braken, buikpijn en plotseling opkomende waterige diarree. Omdat er zeer veel vocht verloren gaat, is de de dood door uitdroging veelvoorkomend. Na 24 uur kan een cholerapatiënt al uitgedroogd zijn. Bij het optreden van deze symptomen is het aangeraden om zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te gaan. De patiënt moet bij zeer hevige vochtverlies, 2 liter vocht per uur opnemen. Een antibioticakuur is ook aangeraden om de ziekte sneller te laten overgaan.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt vooral voor in Afrika en in landen waar weinig of geen infrastructuur bestaat voor de behandeling van afvalwater. Gebieden waar buiktyfus voorkomt.

Hoe cholera voorkomen.

 

Goede hygiëne is belangrijk. Je handen wassen voor het eten en na het toiletbezoek is aangeraden. Zo voorkom je ook andere ziekten. Drink nooit water van de kraan en zorg er voor dat je eten altijd goed is gekookt of gebakken.

 

Inenting tegen cholera.

 

Er wordt bijna niet meer gevacinneerd tegen cholera. De kans op cholera is te laag invergelijking met de neveneffecten van de vaccinatie. Het cholera vaccin geeft maar in 25 tot 60% van de gevallen bescherming. Ook duurt de bescherming maximaal zes maanden.

 

De cholerastempel

 

Het is in Angola, Madagaskar en Zanzibar (Tanzania) verplicht om een getekende en officieel gestempelde verklaring "cholera not indicated" bij te hebben. Zo een cholerastempel is aangeraden voor elk Afrikaans land. In sommige afgelegen grensposten durft men zo een stempel te eisen. Meestal om hier geld aan te verdienen.