Hoofdpagina > Reizigers > Inenting buiktyfus

Inenting buiktyfus

Wat is buiktyfus?


Buiktyfus of tyfeuze koorts is een darminfectie veroorzaakt door een bacteriën van de soort Salmonella typhi. Na het infecteren van de darm, infecteren de bacteriën vaak de rest van het lichaam via de bloedbaan.

Tyfus wordt overgedragen door het eten of drinken van voedsel of water dat met deze bacterie besmet is. Deze besmetting wordt veroorzaakt door fecaliën van (menselijke of dierlijke) dragers van de bacterie. Onbehandeld is de kans om te sterven 10 procent of hoger. De ziekte heeft een incubatietijd(Tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen van de ziekte) van 10-21 dagen en duurt enige weken.

Wat zijn de symptomen?

 

 

Buikpijn, hoge koorts, hoofdpijn, verwardheid, algemeen ziek voelen. Diarree (met bloed) komt wel eens voor, maar verstopping ook.

 

Waar kan men de ziekte oplopen?

 

De ziekte komt vooral voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Het is dan ook aangeraden om je te laten inenting als je langer dan 2 weken in een risico(Rood) gebied verblijft. In de andere gebieden(bruin) waar buiktyfus voorkomt, is inenting zeker nodig als je langer dan 3 maand blijft.Gebieden waar buiktyfus voorkomt.

Hoe buiktyfus voorkomen.

 

Goede hygiëne is belangrijk. Je handen wassen voor het eten en na het toiletbezoek is aangeraden. Zo voorkom je ook andere ziekten.

 

Inenting tegen buiktyfus.

 

Het is mogelijk om 1 à 2 weken voor je vertrekt op reis je te laten vaccineren. De inenting is goed voor 3 jaar, maar de doeltreffendheid van de inenting bedraagt 70%. Het is af te raden om je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren tegen buiktyfus. Het vaccin kan de foetus aantasten.